Sobota, 27 července, 2024
Fotogalerie

Nové fotky ve fotogalerii!

Fotky z výletu do DOTEKu v červnu 2022 naleznete v sekci Fotogalerie: rok 2022.

V červnu 2022 jsme uskutečnili náš víkendový výlet do ekocentra do Domu Obnovy Tradic, Ekologie a Kultury v Horním Maršově. Jedná se o zařízení zabývající se ekologií s interaktivní expozici „Jak žít a přežít v přírodě a civilizaci“ jež je příkladem postupů, které neohrožují, ale naopak chrání cenné divoké rostliny a živočichy.

Expozice venku i uvnitř poukazuje na enviromentální problémy současného světa, pomáhá lidem  porozumět jejich původu a vede návštěvníka k osobní zodpovědnosti a konkrétním činům ve prospěch udržitelnosti na lokální, regionální i globální úrovni. Expozice provokuje, zpochybňuje naše zavedené úsudky, myšlenkové postupy a názory. Také pracuje s lidskými smysly, vybízí k zapojení, interakci a hře, inspiruje, nabízí překvapení, hru, dobrodružství, objevování a informace.

Součástí našeho pobytu bylo mnoho nevšedních zajímavých zážitků, nejen výlety do panenské přírody Krkonoš, ale též workshopy tvoření z přírodnin pro děti, poznávání bylin v přilehlé bylinkové zahradě, poznávání a pojídání jedlých květin i vaření piva v domácím prostředí pro dospělé.

Ekocentrum slouží jako metodické centrum, školící a vzdělávací středisko pro ekologickou a enviromentální výchovu, místně zakotvené učení a interpretaci místního dědictví. Jako jediné ubytovací zařízení v České republice drží certifikáty, které zaručují, že návštěvníci tráví svůj pobyt maximálně šetrně vůči životnímu prostředí a jsou k šetrnému chování všestranně poučeni a vybízeni.

Protože se ekologické zařízení nachází v Krkonoších blízkosti města Žacléř, tak jsme také navštívili Hornický skanzen a rašeliniště na Černé Hoře.

Pobytu se zúčastnilo 18 unitářů, z toho 6 dětí.