Sobota, 27 července, 2024
AktualityFotogalerie

Literární večer 24. 2.2023 s duchovním přesahem na téma Naše stromy života a vnitřní vyladění.

Náš literární večer se opravdu vydařil. Tedy, ne že by tomu bylo někdy jinak, ale tentokrát jsme se dostali do opravdu hluboké diskuze. A o čem?

Téma duchovního přesahu tohoto večera bylo Naše stromy života a vnitřní vyladění v této uspěchané doběkteré jsme z různých stran probírali vícekrát i na shromážděních a tomuto tématu jsme přizpůsobili i zvolenou literaturu.

Začali jsme rozprávět o obsahu knih, vlastně to ani nebyla žádná náročná literatura, a co se záhy ukázalo? Pod pozitivním vnitřním naladěním si představuje každý z nás něco jiného. Ne, že by to bylo špatně, nebo zakázané, tak to tedy ne, jsme přece svobodní lidé, ale najednou nám to přestalo rezonovat u tolerance (a lásky a sebelásky…). Naše vnitřní nastavení je na nás, my jsme za ně odpovědni, ale máme právo jej přenášet dále? To pozitivní určitě ano, ale co to negativní?

Najednou diskuze nabrala na obrátkách. Na jedné straně: „..já si mohu říkat, co chci, když se mi něco nelíbí a to je věcí naladění těch druhých jak to přijímají…“. A na druhé straně: „…vždyť tím determinuješ nejen tu citlivější část posluchačů, ale především SEBE…“. No bylo to zajímavé a mnohé jsme se dozvěděli především sami o sobě.

A dostali jsme se k tomu, jak důležité je opakovat si ty pozitivní věci a ty negativní neopakovat. Neboť i z opakování běžných negativních poznámek („ta koupelna se nepovedla“) se chtě nechtě stává afirmace, která má dalekosáhlý vliv.

A proto opakuji: ♥ CHVÁLA LITERÁRNÍM VEČERŮM ♥

Protože jsme v tento večer nestihli provozovat žádnou hudbu, vydali jsme se následně druhý den na duchovní koncert na téma LABYRINT SVĚTA A RÁJ SRDCE do kostela svatého Josefa na Hrubé Skále. Zážitek to byl opravdu úchvatný, nádherné prostředí, nádherná hudba a sborový zpěv, to vše proložené texty J. A. Komenského přednášenými Gabrielou Filipi.

A navíc, projekt J. A. Komenský probíhal v LOU v pandemických letech 2020-2021 a také tento pořad byl připraven na toto období, kdy měl Komenský výročí.

Byla to tedy krásná tečka nejen za naším literárním večerem, ale také za naším „covidovým“ projektem J. A. Komenský.

www.unitaria-liberec.cz/fotogalerie/rok-2023/nggallery/literarni-vecer-2-2023-vnitrni-vyladeni-a-osobni-mantra/literarni-vecer-2-2023-vnitrni-vyladeni-a-osobni-mantra

IMG_20230225_161204