Sobota, 27 července, 2024
Fotogalerie

Foto z Unidays 2022

ZPRÁVA UNIDAYS 2022 Lázně Svěradov

Již 5. ročník víkendového unitářského pobytu, zvaný UNIDAYS 2022, se konal ve dnech 25. – 28. 8. 2022 v malebném prostředí přeshraniční polské obce Swieradów-Zdrój (česky Lázně Svěradov), která je od Liberce vzdálena slabou hodinku jízdy autem. Volba na ni padla jednak vzhledem k její relativní blízkosti a jednak k přívětivým cenám nejen ubytování, ale i všeho dalšího.

Jedná se o lázeňské město na jihu Polska v Dolnoslezském vojvodství poblíž hranic s Českem (u Frýdlantského výběžku). Ve městě žije přibližně 4 000 obyvatel. Zdejší léčivé prameny se dostaly do povědomí již v 16. století. Nás však sem přilákala především krása Jizerských hor, které jako patrioti všichni milujeme a jejich poznávání z té druhé severní strany.

Toto poznávání by bylo účastníkům zprostředkováno jednak skrze turistické a jednak duchovní  zaměření pobytu. Základním cílem projektu Unidays je podpořit komunitní setkávání členů, sociální vazby skupiny v jiném, než „domácím“ prostředí a taktéž jistým způsobem členy odměnit za jejich celoroční úsilí. Společně trávený čas ráno při společné meditaci, přes den na vycházkách a výletech a večer při společenských hrách je nejdůležitějším benefitem našeho pobytu.

Lázeňské městečko Svěradov je velmi půvabné, vyniká krásnou dřevěnou historickou kolonádou a jednou z pamětihodnosti je také místní kostel postavený v novogotickém stylu, jehož zajímavosti je, že když z důvodu stoupajícího počtu věřících přestal kapacitně vyhovovat, tak k němu byla v sedmdesátých letech 20. století dostavěna moderní část.

V rámci pobytu jsme podnikli výlety do hor i do okolí města. Při výletech jsme společně také každý den sbírali na našich cestách odpadky. 

Podle ankety provedené mezi členy na závěr pobytu byli spokojení malí i velcí účastníci.

Fotografie z pobytu naleznete v sekci Fotogalerie – rok 2022.